בישראל משווקים שני סוגים עיקריים של התקנים תוך רחמיים. הראשון משחרר יוני נחושת והשני מכיל פרוגסטרון. שני סוגי ההתקנים מורכבים על מסגרת פלסטיק בת מספר סנטימטרים, בד"כ בצורת האות T, שתפקידה לשמור על ההתקן במקומו בחלל הרחם.
היתרון של התקן הנחושת הוא שאינו הורמונלי, ועל כן מונע היריון ללא השפעה הורמונלית, אלא בזכות ההשפעה של יוני הנחושת על מניעת הפרית הביצית ועל השתרשות העובר. כלומר, האישה מוגנת מפני היריון, אך ממשיכה לבייץ באופן סדיר, ללא שינוי במחזורים או במצבה ההורמונלי. ההתקנים היום קטנים, ועל כן פחות שכיח שיובילו לווסתות כבדות וממושכת יותר. למרות שמרבית היצרנים מציינים יעילות למשך חמש שנים, מרבית ההתקנים שמשחררים יוני נחושת יעילים במשך עשר שנים ויותר.
ישנם סוגים רבים של התקני נחושת, רובם כוללים סליל נחושת שמלופף על מסגרת פלסטיק. ישנם גם התקנים מיוחדים ויקרים יותר, שמכילים כדורי נחושת (בלרין) או גלילי נחושת (גינפיקס) על חוט וללא מסגרת, אבל אין הסכמה האם יש להם יתרון משמעותי עבור המטופלת.
ההתקן שמכיל פרוגסטין (לבונורגסטרל) הינו פלא טכנולוגי שמשחרר מגפרור פלסטיק קטן פרוגסטרון במשך שבע שנים (מירנה). ישנם כיום התקנים בעלי מסגרת קטנה יותר, שקלים יותר להתקנה גם אצל מי שטרם ילדה. ההתקנים הקטנים האלה יעילים למניעת היריון במשך שלוש (ג'נס) או חמש שנים (קיילינה). היתרון הגדול של התקן שמשחרר פרוגסטין באופן רציף בחלל הרחם הוא היכולת שלו לדקק את רירית הרחם. הדבר מוביל לווסתות קלות מאד, ולכן השימוש בהתקן מסוג זה יעיל במיוחד עבור מי שסובלת מווסתות כבדות או שמעוניינת בדמם ווסתי קל. מאחר שההפרשה של הפרוגסטרון מקומית, ההתקן ללא משפיע על סדירות הביוץ. לעתים נדירות נשים רגישות לכמויות הזעירות של הפרגוסטרון שנספגות לגוף, דבר שיכול להתבטא למשל בכאבי ראש.
כל סוגי ההתקנים התוך רחמיים יעילים מאד במניעת היריון, השימוש בהם לא מחייב כל התערבות מצד האישה, ומניעת ההיריון ארוכת טווח והפיכה לחלוטין. בהתאם, זהו אחד מאמצעי המניעה המומלצים והנפוצים ביותר בישראל. בעבר, עקב חשש לדלקות באגן ופגיעה בפריון, נמנעו מלהמליץ על שימוש בהתקנים אצל נשים שטרם ילדו. מחקרים גדולים הראו שהחשש לא מבוסס, וכיום מקובל להמליץ גם לנערות להשתמש בהתקנים. ההמלצה לשימוש בהתקן אצל צעירות נובע מכך שהן זקוקות בד"כ למניעת היריון יעילה מאד למשך מספר שנים, ונוטות יותר לשכוח ליטול גלולות. אצל נשים שטרם ילדו ההחדרה של ההתקן לתוך חלל הרחם כרוכה ביותר אי נוחות, ולעתים אף בכאב, בגלל שתעלת צוואר הרחם אצלן צרה יותר. כיום משווקים בישראל התקנים עם מסגרת קטנה, שמתאימים במיוחד לשימוש אצל נשים שטרם ילדו וחלל הרחם שלהן צר יותר. השימוש בכל התקן מחייב מרשם והחדרה לרחם על ידי רופא, ועל כן יש להתייעץ עם הרופא המטפל ביחס להתקן שהכי מתאים עבורך.
מזמינים אתכם לקרוא מאמר נוסף בנושא: 15 מיתוסים על התקנים תוך רחמיים