גלולות הן אמצעי נפוץ, יעיל ובטוח למניעת היריון. קיימת טענה נפוצה כי נטילת גלולות מובילה לעתים לירידה בחשק המיני. מחקרים מהשנים האחרונות מורים שיש כנראה צדק בטענות, אך המחקרים מורים שרק אחת מכל שמונה נשים סובלת מירידה בחשק המיני. יתרה מזאת, באותה העת חלק גדול יותר מהנשים מדווחות דווקא על שיפור בחיי המין בעת נטילת גלולות.
יש לזכור שהגלולות נחשבות על יד רבים כאפרודיזיאק, כלומר "שיקוי אהבה," לאור השחרור המיני שמלווה את אפשרות של קיום יחסי מין ללא מגבלות, וללא חשש להיריון לא מתוכנן. לגלולות יתרונות נוספים ביחס למערכות יחסים, כולל שיפור במראה בשל ההשפעה הטובה על עור הפנים או האפשרות לשלוט במועד הווסת ואף לקצר את ימי הדמם הווסתי.
מדוע נשים חוות ירידה בליבידו?
מעריכים ש- 30-40% מהנשים חוות ירידה בליבידו, למשך כמה חודשים, בתקופה כל שהיא בימי חייהן. לירידה בחשק המיני יש הרבה גורמים אפשריים. למשל, זוגיות שגרתית, עם משברים תכופים, תקשורת לקויה, חסר בהערכה עצמית או העדר אמון בבן הזוג. גם נטילת תרופות, כמו נוגדי דיכאון, אופיאטיים ונוגדי אפילפסיה, עלולה להשפיע על החשק המיני.
חוקרים סיכמו מחקרים שכללו כ- 8,300 נשים ובדקו האם לגלולות יש השפעה על הליבידו באישה. החוקרים מצאו ש- 22% מהנשים דווחו על עליה בליבידו, 15% חשו ירידה בתשוקה, ו- 63% דווחו שהגלולות לא השפיעו כלל על החשק המיני שלהן. לעתים השינויים בתפקוד המיני קשורים גם בשינויים במצב הרוח. מחקרים מצאו ש- 4-10% מהנשים שנוטלות גלולות מתלוננות על מצב רוח ירוד, עצבנות ועליה בחרדה.
איך מסבירים את ירידת הליבידו בעת נטילת גלולות?
הירידה בליבידו יכולה להיות קשורה למספר גורמים. תחילת נטילת גלולות מובילה לעתים ליובש בנרתיק, שיכול להשפיע על המיניות. בהתאם, חומרי סיכה יכולים לעתים לסייע בעתת קיום יחסים, עד שהגוף מתרגל לרמות ההורמונליות החדשות של הגלולות.
ידוע ששיא הליבידו אצל האישה מתרחש סביב הביוץ, כאשר רמות האסטרדיול מגיעות לשיא. הגלולות "משטיחות" את השינויים ההורמונליים סביב הביוץ, ויתכן ויש לכך השפעה על הליבידו.
הסיבה העיקרית לירידה בליבידו בעת נטילת גלולות היא כנראה השפעת "אנטי אנדרוגנית" או הפחתה בפעילות של ההורמונים הזכריים תוך נטילת גלולות. מקובל כיום שלהורמונים הזכריים או האנדרוגנים, כמו טסטוסטרון, השפעה חיובית משמעותית על החשק המיני אצל האישה. הגלולות המודרניות מתהדרות דווקא בהשפעה האנטיאנדרוגנית שלהן, שהינה חשובה, מאחר שהיא משפרת תופעות לוואי שנובעות מעודף באנדרוגנים, כמו אקנה ושעור יתר. הגלולת מפחיתות את רמת האנדרוגנים החופשיים (ההורמונים הזכריים הפעילים) אצל האישה במספר מנגנונים:
- דיכוי הפרשת הורמון ההצהבה (LH) מובילה להפחתה בהפרשת האנדרוגנים מהשחלה;
- עליה בייצור בכבד של הגלובולין (sHBG), שקושר את הורמוני המין, מוביל להפחתה בזמינות של הטסטוסטרון החופשי;
- ירידה בהפרשת האנדרוגנים מהאדרנל.
יש טענה, שיתכן וגלולות שמכילות פרוגסטרון פחות אנטיאנדרוגני, עדיפות למי שסובלת מירידה בחשק המיני. טענה אחרת היא שאפשר ליטול במקביל ללקיחת הגלולות אנדרוגן חלש, כמו טבליות DHEA. מחקר שבחן הוספת 50 מ"ג של DHEA מידי יום, לא הצליח להוכיח שיפור בתשוקה המינית, והחוקרים טענו שיתכן ובחרו במינון נמוך מידי. עם זאת, לטבליות DHEA יש מעט תופעות לוואי וישנן נשים שמדווחו על שיפור בליבידו לאחר נטילה של DHEA.
האם כדאי להחליף את סוג הגלולות?
מחקרים, ואין רבים כאלה, מורים שהפחתה במינון האסטרוגן בגלולה, למשל מעבר מגלולה שמכילה 30 מיקרוגרם אתניל אסטרדיול לגלולה שמכילה רק 20 מיקרוגרם, יכולה לשפר את התפקוד המיני. יתכן וההשפעה נובעת מהשפעה חלשה יותר על רמות הגלובולין שקושר את ההורמונים, דבר שמעלה את רמות הטסטוסטרון החופשי בדם.
אפשרות נוספת, שנתמכת במחקרים, היא להחליף את הגלולות שמכילות אתניל אסטרדיול סינטטי, בגלולות חדשות יחסית שמכילות אסטרדיול טבעי, ונראה שיש להן יתרון מבחינת ההשפעה על העוררות והתשוקה המינית.
עוד אפשרות היא לעבור מהגלולות לטבעת הורמונלית לנרתיק, הקרויה נובהרינג. מחקרים מורים שלטבעת יש השפעה טובה יותר על המיניות. יתכן שהיתרון של הטבעת נובע מהפרוגסטרון הוותיק שנמצא בטבעת, שכבר אינו נפוץ בגלולות והינו פחות אנטיאנדרוגני. הסבר מקובל נוסף, מיחס תפקיד להשפעה המקומית של הטבעת בנרתיק, שיכולה לשפר את הרטיבות שם.
מה האפשרויות שעומדות לפני נשים שחשות ירידה בחשק המיני בעקבות נטילת גלולות?
לסיכום, יש מספר פתרונות אפשריים לירידה בחשק המיני:
- אם הבעיה העיקרית היא יובש בנרתיק, אפשר להשתמש בחומרי סיכה בעת קיום יחסים עד שמתרגלים לגלולה.
- לעבור לגלולה אחרת, במינון אסטרוגן גבוה יותר, או עם אסטרוגן טבעי, או עם פרוגסטין פחות אנטיאנדרוגני.
- להשתמש בצורת מתן אחרת של ההורמונים שנמצאים בגלולות, כמו טבעת לנרתיק.
- לקחת תוספת של תכשיר אנדרוגני חלש, כמו DHEA.
- ניתן כמובן להפסיק את נטילת הגלולות ולעבור לאמצעי מניעה חילופי יעיל אחר, כמו התקן תוך רחמי.