נשים וזוגות רבים מתחבטים כיום בשאלה האם כדאי להם לדחות את הטיפול בעת "שגרת מלחמה". נכון להיום המרפאות ובתי החולים ממשיכים לתת שרותי פריון והפריה באופן די רגיל, כך שההחלטה היא במידה רבה בידי הזוגות.
ההחלטה לדחות את הטיפולים היא מאד אישית ויכולה לנבוע מסיבות רבות ושונות. יש נשים שנאלצות לדחות את הטיפול מאחר שבן הזוג במילואים, והן אינן יודעות אם יוכל לצאת לחופשה ביום השאיבה או ההזרעה. יש נשים וגברים שמעדיפים לא לצאת מהבית כל עוד יש אזעקות והתרעות צבע אדום. נשים אחרות חוששות שהלחץ הנפשי שמלווה את התקופה הנוכחית יפגע בסיכוי שלהן להתמיד ולהצליח בטיפול. יש גם מקרים שהרופא המטפל נמצא במילואים.
נשים וזוגות רבים חשים, גם ללא קשר לשגרת המלחמה, שהם החלו באיחור את טיפולי ההפריה, ולכן ממש לא רוצים להתעכב עוד בהתחלת הטיפול. השאלה האם יש משמעות לדחיית מועד תחילת טיפולי פריון עלה במלוא עוזו בתחילת מגפת הקורונה, כאשר נשים רבות בכל העולם נדרשו או בחרו לדחות את תחילת טיפולי הפריון. רופאים מיחידת ההפריה של אוניברסיטת קורנל בניו-יורק בדקו את הנושא בקרב נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה [נשים עם רמות AMH בדם נמוכות מ- 1.1 נ"ג למ"ל]. הם השוו את תוצאות טיפולי ההפריה של נשים שהתחילו את הטיפולים תוך שלושה חודשים לעומת נשים שהתעכבו, והחלו את הטיפול תוך שלושה עד שישה חודשים. לא נמצאו הבדלים בשיעור לידות החי בין שתי הקבוצות, גם כאשר נבדקו בנפרד נשים בנות יותר מ- 40 שנה. מסקנת החוקרים הייתה שגם אצל נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה עיכוב של עד שישה חודשים בהתחלת טיפולי הפריה חוץ גופית לא משפיע לרעה על שעורי לידות החי.
כאשר מחליטים לדחות טיפולי הפריה ניתן לנצל את הזמן ולהתכונן לקראת הטיפול שנדחה. שמירה על כושר גופני, הפסקת עישון, ובייחוד ירידה במשקל יכולים לתרום להצלחת הטיפול שנדחה. יעוץ אצל תזונאית מסייע במעבר לתזונה בריאה יותר. אומנם אין הוכחות חד משמעיות ביחס ליעילות של נטילת תוספי מזון, אך יש מי שממליץ לקחת מספר חודשים [בנוסף לנטילת חומצה פולית — שחד משמעית כן נדרשת], גם תוספי מזון, בעיקר חומצות השומן אומגה 3 ונוגדי חמצון. לנשים מבוגרות ולנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה יש מי שממליץ על נטילת DHEA או CoQ10, למרות שיש רופאים שמטילים ספק ביעילות שלהם לאור התוצאות של מעט המחקרים שפורסמו.
הניסיון הקליני ותוצאות מחקרים מורים שדחייה של מספר חודשים לא פוגעת באופן משמעותי בסיכויי ההצלחה בטיפולי הפריה. הדבר נכון גם לנשים מבוגרות יותר ולנשים עם מעט ביציות. כל אישה או זוג צריכים לשקול האם דחיה של טיפולי ההפריה רק תגדיל אצלם את החרדה והתסכול או דווקא תאפשר להם לחזור במרץ לטיפול במועד מתאים יותר. כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי ההחלטה, ועל כיצד יש להיערך לתחילת הטיפול.
רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי אסותא , תל אביב
פרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית.