בקשה לחלק דגימת תרומת זרע שנועדה עבור טיפולי IVF (הפריה חוץ-גופית) אינה נדירה. לעתים הבקשה נובעת מהעלות הגבוהה של הדגימה, והרצון להשתמש באותה דגימה עבור יותר משאיבת ביציות אחת. בקשה לפצל את מנת הזרע שכיחה במיוחד במקרה שלאישה כבר נולד ילד מתורם זרע מסוים, ונותרו בידה רק מספר מצומצם של מנות זרע מאותו תורם. כלומר, במקרים בהם כמות הזרע מהתורם מוגבלת, פיצול יכול לעזור למקסם את השימוש בדגימה הזמינה, במיוחד אם התורם לא זמין לתרומות נוספות.
בעוד שמבחינה טכנית ניתן בד"כ לפצל את הדגימה, הרי שלעתים קרובות הבקשה לא נענית בחיוב.
ראשית, בנק הזרע אחראי לכך שכמות ואיכות הזרע במנה תהיה גבוהה. דילול כמות הזרע במנה בעקבות פיצולה למספר מנות עלול לעתים לפגוע בסיכויי ההפריה, ובנק הזרע לא מעוניין לקחת על כך אחריות.
שנית, בעת פיצול מנת הזרע הקפוא, מתרחשת הפשרה מלאה או לפחות חלקית של המנה המקורית. תהליכי ההפשרה וההקפאה מחדש של חלק מהמנה שנשמרת לשימוש עתידי עלולים לפגוע בזרע, והדבר יכול להשפיע על שיעורי ההצלחה.
שלישית, במידה והזרע מהמנה שפוצלה והוקפאה (לפחות בחלקה) מחדש, לא תשיג שיעור סביר של הפריות, יתכן ופגענו בפוטנציאל של הביציות להשיג היריון עם זרע תקין. כלומר יתכן שהחיסכון בעלות תרומת הזרע תבוא במחיר של פגיעה בסיכויי ההצלחה של הטיפול. זו בעיה מטרידה במיוחד כאשר מדובר באישה עם מיעוט ביציות או גיל מתקדם.
לסיכום, פיצול דגימת תרומת זרע עבור IVF אפשרי, אך דורש שיקול דעת לגבי איכות הדגימה, טכניקות מעבדה נכונות, וייעוץ עם הרופא המטפל. ההחלטה לפצל דגימת זרע צריכה להתבסס על הצרכים הספציפיים של תוכנית הטיפול והמטרה הכוללת של מקסום סיכויי השגת היריון מוצלח.
תמיד כדאי לדון עם רופא הפוריות והאחראים במעבדת ההפריה כדי לוודא שהגישה הטובה ביותר נבחרת בהתאם למדיניות בנק הזרע והמעבדה, למצב האישי שלך ולמאפייני דגימת הזרע.
רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי אסותא , תל אביב
פרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית.