נשאות של נגיף הפפילומה האנושי (HPV) נפוצה מאד ואינה נחשבת כגורם שמפריע ישירות לפריון. אבל יש לה השלכות אפשריות שחשוב לשים לב אליהן. בעיקר צריך להיות מודעים לכך שטיפולים, המבוצעים בעקבות שינויים טרום-סרטניים או סרטניים בצוואר הרחם שנגרמים מ-HPV , עלולים להשפיע על הפריון. לדוגמה, פרוצדורות להסרת תאים נגועים (כגון קוניזציה) עשויות לפגוע בתאים שמפרישים ריר מצוואר הרחם ולהוביל לסביבה עוינת יחסית לזרעונים בנרתיק. הזרעה תוך רחמית (IUI), עוקפת את צוואר הרחם, ויכולה לפתור את הבעיה הנדירה הזו.
לרוב, נשים הנושאות את הנגיף יכולות להיכנס להיריון וללדת בצורה תקינה. עם זאת, צריך לקחת בחשבון ששינויים בצוואר הרחם עשויים להתרחש בצורה מהירה יותר במהלך ההיריון אצל נשים שנושאות את הנגיף. לכן, מומלץ לנשים בהריון עם היסטוריה של HPV להיות במעקב קפדני יותר, בהתאם להנחיות הרופא המטפל. בנוסף, נשים שעברו קונזציה נרחבת או חוזרת בשל HPV עלולות לסבול מאי ספיקה או חולשה של צוואר הרחם, דבר שעלול לעלות את הסיכון ללידה מוקדמת. עם זאת, בישראל בד"כ מבצעים קוניזציה שטחית יחסית וזהירה, מאחר שלנשים עם HPV מוצע מעקב זמין וסדור, ונדיר למצוא קיצור של צוואר הרחם במהלך ההיריון בנשים אלה.
באופן נדיר, HPV יכול לעבור לתינוק במהלך הלידה, מה שעלול לגרום לבעיות כמו יבלות בדרכי הנשימה של היילוד (מצב שנקרא פפילומטוזיס נשימתית). אך מאחר שמדובר בסיכון קטן יחסית, הרי שברוב המקרים מומלץ ללדת לידה רגילה, אלא אם קיימות סיבות אחרות לביצוע ניתוח קיסרי.
בסך הכול, רוב הנשים הנושאות HPV יוכלו להיכנס להיריון וללדת בצורה בריאה. חשוב להתייעץ עם רופא נשים כדי לקבל מעקב והמלצות מותאמות אישית.
רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי אסותא , תל אביב
פרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית.