שלב ההשתרשות הוא התהליך שעובר העובר מרגע ההפריה של הזרע והביצית בחצוצרה, דרך התנועה אל חלל הרחם ועד ההתמקמות בדופן הרחם והבנייה של מערכת כלי הדם שבין העובר והאם. זהו שלב חשוב ומורכב בתהליך ההתעברות, והוא תלוי בין היתר בהפרשה הורמונלית תקינה, פעילות מסועפת של מערכת החיסון ומעורבות של כלי דם ורקמות חיבור.
במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) שלב ההשתרשות זוכה להתייחסות מועטה יחסית, ובניגוד לרוב שלבי ההתעברות שבהם ניתן לשלוט באמצעות תרופות, בדיקות ואמצעי הדמיה, שלב זה נותר תחת מעטה של חוסר ודאות.
טיפולי הפוריות של הרפואה הסינית כוללים טיפולים ספציפית בדיקור וצמחי מרפא. יעילות הדיקור הסיני בשלב ההשתרשות נבדקה במחקרים קליניים לפני ואחרי החזרת עוברים בטיפולי IVF, ורובם הוכיחו את יעילות הטיפול, כפי שיפורט בהמשך.
מה מתרחש בשלב ההשתרשות?
בזמן הביוץ הביצית משתחררת מהשחלה ונקלטת על ידי זרועות החצוצרה, שם היא מתחילה את מסעה הארוך אל הרחם. בחצוצרה מתרחשת ההפריה – המפגש בין הזרע והביצית שיוצר את העובר. עם תחילת חייו העובר מתחיל בהתחלקות תאים ובגדילה, וממשיך את תנועתו אל חלל הרחם, לשם הוא מגיע כשלושה ימים אחרי הביוץ.
בשלב הזה העובר נקרא מורולה (Morula), והוא מכיל כשמונה תאים. ההתחלקות ממשיכה והעובר מתפתח לבלסטוציסט (Blastocyst) שמכיל 30-200 תאים.
יום עד שלושה ימים מאז שהגיע לחלל הרחם העובר בוקע מהמעטפת שבה היה נתון (Zona Pellucida), מה שמאפשר לו לבוא במגע עם דופן הרחם. בטיפולי IVF עוזרים לשלב זה על ידי ניקוב המעטפת במעבדה לפני החזרת העוברים. בשלב הזה הבלסטוציסט כבר מחולק לחלק הפנימי שבו מתפתח העובר ולחלק החיצוני שבו מתפתחת השליה.
ההורמון העיקרי שאחראי על התהליך הוא הפרוגסטרון שתפקידו להבשיל את רירית הרחם, לעבות אותה ולהכין את המצע בו ישתרש העובר. שורה של תהליכים ביולוגיים וחיסוניים מאפשרים לעובר להיצמד אל דופן הרחם ולהתחיל את הבנייה של כלי הדם שיחברו בין האם והעובר. ההשתרשות מתרחשת כשבוע לאחר הביוץ (ימים 21-22 במחזור של 28 יום), ואז גם מתחילה בניית השליה שתזין את העובר לאורך כל ההריון.
השתרשות על פי הרפואה הסינית
שלב ההשתרשות מתואר ברפואה הסינית בצורה שונה. כאשר הסינים תיארו את הפיזיולוגיה של הגוף לפני 2,500 שנה ויותר לא היו להם אמצעי הדמיה או בדיקות מעבדה. במקום זה הם ביססו את הבנת הגוף על התבוננות עמוקה על הביטויים החיצוניים של אותם תהליכים, על קשרים בין איברים ותפקודים ועל מערכת פילוסופית שקושרת בין הטבע לאדם. אותה הבנה ואותם קשרים תקפים גם כיום, והם מהווים מערכת רפואית מקבילה להבנה המערבית של הדברים.
הסינים שמו דגש על מערכות ההזנה של הרחם. כאשר ההזנה לרחם טובה מכל מקורותיה, ההשתרשות תהיה קלה. על פי התורה הסינית ההזנה אל הרחם מגיעה מהכבד, מהכליות ומהלב, והחומרים הנחוצים לרחם הם דם, Shen, Yin ו-Yang. לכל אחד מהאיברים יש תפקידים מוגדרים ומערכת קשרים עניפה עם איברים אחרים. היריעה קצרה מלפרט את מורכבות הדברים, אולם אנסה להעביר את תמצית ההשפעה של האיברים והחומרים.
הזנת דם מהכבד – הכבד אחראי על הזנת הדם לרחם, היות שתפקידו העיקרי הוא לוודא זרימת דם תקינה בגוף בכלל וברחם בפרט. הכבד גם אחראי על איכות הדם בגוף. זרימת הדם ואיכות הדם קשורים לבניית רירית הרחם ולתהליך ההשתרשות. זרימת הדם יכולה להיפגע על רקע בעיות גופניות הקשורות מבחינה סינית לכבד, כמו מחלות אוטואימוניות ובעיות בכלי הדם, וגם על רקע מתח נפשי ובעיות רגשיות שונות.
הכבד גם אחראי על ניקוי הדם מהרעלים שנצברים בגוף, שמקורם בתוצרים סביבתיים כמו זיהום מים ואוויר, קרינה אלקטרומגנטית, חשיפה למתכות כבדות, חומרים תעשייתיים במזון וכו'. הרעלים יכולים גם להיות תוצר פעילות פנימית של הגוף כמו יצור עודף של שומנים בדם, חומרי פסולת מפעילות תאית, רדיקלים חופשיים, השפעות מזיקות של תרופות ותוצרים של מערכת החיסון. ניקוי הדם מתרחש בעיקר בלילה בזמן השינה, כך ששינה מועטה ולא איכותית אינה מאפשרת לכבד לבצע את ניקוי הרעלים.
שיפור זרימת הדם ושיפור איכות הדם נעשים באמצעות דיקור, צמחי מרפא, תזונה מתאימה, פעילות גופנית והקפדה על שינה מספקת.
הזנה של Yin ו-Yang מהכליות – הכליות מאחסנות את החומרים הבסיסיים ביותר בגוף: את ה-Yin (יין) שהוא האיכות החומרית והמים של הגוף, ואת ה-Yang (יאנג) שהוא האיכות התפקודית והאש הדרושה לכל התהליכים הפעילים בגוף. שלב ההשתרשות הוא שלב יאנגי בהיותו שלב אקטיבי וחם: ההורמון השולט בו הוא הפרוגסטרון שגורם לעלייה של חום הגוף, והשלב מתאפיין בתנועה של העובר המופרה אל עבר הרחם ופעולה אקטיבית של השתרשות ברירית הרחם. מכאן שבראש ובראשונה יש לוודא שהטמפרטורה של הגוף והרחם בשלב הזה תהיה גבוהה מספיק, ושלא תהיה הצטברות של קור ברחם. הסינים מתארים זאת באופן ציורי: זרע לא יכול לנבוט בחורף באדמה קרה, והוא זקוק לחום של האביב או הקיץ.
גם רמת ה-Yin צריכה להיות מאוזנת ותקינה: מעט מדי לחלוח יוביל לתופעות של יובש, רירית דקה ולעיתים גם לדימומי יתר. מנגד, עודף לחלוח יגרום להצטברות של לחות שעלולה להפריע אף היא להשתרשות, מצב שהסינים תיארו כ"תינוק חלקלק", ובו מטפלים בעיקר על ידי דיקור מתאים ומתן של צמחי מרפא מייבשים ומשתנים.
הכליות מאחסנות גם את ה-Jing (ג'ינג) שהינה התמצית של הגוף, חומר יסוד שמשתתף בכל תהליכי החיים ובמיוחד בתהליכי הפוריות, ההתעברות והלידה. הכליות מעבירות את חומרי היסוד אל הרחם, ואלו משפיעים על התפתחות רירית הרחם, ועל תנאים מתאימים מבחינת חום ולחלוח של הרחם. בהתייחסות למושגים שמוכרים לנו במערב ניתן לומר שההזנה של ה-Yin וה-Yang מקבילה להשפעה הורמונלית על הרחם, וה-Jing דומה למרכיב הגנטי.
הזנה מהלב – ברפואה הסינית הלב הוא משכנה של הנפש, והוא אחראי על התחום הרגשי והמנטלי של האדם. הרפואה הסינית מתארת מרידיאן מיוחד (Bao Mai) שמזין את הרחם מכיוון הלב. למעשה מדובר באספקט הרגשי של תהליך הכניסה להריון. ההחלטה להכנס להריון והמאמצים להרות רצופים התלבטויות, מתחים וחרדות, וזהו מצב תקין ונורמלי. ההשפעה הרגשית עלולה להוות מכשול או גורם מעכב כאשר עוצמתה חזקה מדי, כאשר קיימים ארועי עבר טראומתיים או אם ישנה רגישות מיוחדת לנושא.
מחקרים על השפעת הדיקור על ההשתרשות
הראייה הסינית שונה אמנם מהראייה הרפואית המדעית המוכרת, אך היא עמדה בקריטריונים הנוקשים של המחקר המדעי, והשפעת הדיקור על ההשתרשות נחקרה בצורה נרחבת מאז שנת 2002. המחקר הראשון כלל 160 נשים שעברו הפריה חוץ גופית (IVF) וחולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה דיקור לפני ואחרי החזרת העוברים והשנייה לא טופלה בדיקור. התוצאות שהתקבלו היו מרשימות: שיעור ההריונות בקבוצת הדיקור עמד על 42.5% מכלל הנשים לעומת 26.3% בלבד בקבוצת הביקורת.
תוצאות אלה עוררו הדים רבים: מחד גיסא היו שטענו שלאור התוצאות יש לשלב את הדיקור כחלק מהפרוטוקול של ההפריה החוץ גופית, ומאידך גיסא היו טענות על תקפות המחקר ועל המתודה שלו, ובעיקר על כך שבקבוצת הביקורת לא היה שימוש בדיקור דמי כך שתוצאות המחקר יכולות להיות תוצאה של אפקט הפלצבו, שבו ההשפעה מתרחשת מעצם מתן הטיפול והאמונה שהוא יכול לעזור.
בעקבות המחקר והדיון שהתעורר בעקבותיו נערכו עוד כמה מחקרים קליניים מבוקרים בנושא, שהשתמשו בפרוטוקול טיפול דומה לזה שנערך במחקר הראשון. המחקרים נערכו בדנמרק, גרמניה ואוסטרליה, ובחלקם היה שימוש בדיקור דמי בקבוצת הביקורת: אצל אותן נשים הדיקור נעשה בנקודות לא יעילות, או במקומות סתמיים בגוף, שאין להם כל השפעה.
המחקרים הללו ומחקרים אחרים בנושא (שבעה מחקרים קליניים בסך הכל) שכללו יחד 1,366 נשים, נבדקו בסקירה ומחקר על (מטה אנליזה) שתוצאותיה התפרסמו בפברואר השנה (2008) בכתב העתBritish Medical Journal (BMJ), אחד מכתבי העת המובילים והמוערכים ברפואה.
תוצאות מחקר העל היו מעודדות: החוקרים שמצאו שדיקור סביב החזרת העוברים מעלה את שיעור ההריונות ב-65%. מכיוון שנתוני הבסיס של המרפאות שנבדקו היו שונים, ומכיון ששיעור התרומה של הדיקור השתנתה על פי נתוני הבסיס הללו, החוקרים השתמשו במדד סטטיסטי אחר שמורה על כך שיש לטפל בעשר נשים בדיקור על מנת להוסיף הריון תקין אחד (NNT=10; 7-17).
עקב הממצאים וחשיבות הנושא, סביר שבעתיד הקרוב יצאו מחקרים רבים אחרים שיבדקו אותו מזוויות שונות.
כיצד מטפלים בשלב ההשתרשות
מטרת הטיפול בשלב השתרשות הוא לוודא שכל ערוצי ההזנה לרחם מתפקדים באופן מיטבי – שזרימת הדם תקינה, שאיכות הדם טובה, שהרחם מקבל מספיק נוזלים אבל אין בו עודף לחות, שהרחם חם דיו אך לא יבש, ושהמצב הנפשי של האישה רגוע עד כמה שניתן.
הטיפול בדיקור נעשה על פי רוב לפני ההחזרה ובסמוך לה, ויכול להיעשות גם אחרי ההחזרה – אך עדיף באותו היום.
במחקרים הקליניים נבדק פרוטוקול של שני טיפולים – לפני ואחרי החזרת העוברים. פרוטוקול כזה מתאים כשמדובר בטיפול שנעשה בתוך בית החולים או מרכז הפוריות שבו מתרחשת החזרת העוברים. אולם אם הטיפול נעשה בקליניקה פרטית אני ממליץ לעשות טיפול אחד בלבד, ועדיף לפני ההחזרה. בטיפולי הזרעה או במחזורים טבעיים הטיפול יכול להיעשות סביב הביוץ.
ניתן גם להשתמש בצמחי מרפא. הפורמולה הבסיסית שמיועדת לשלב החזרת העוברים מבוססת על פורמולה להפלות חוזרות, ששמה Shou Tai Wan (Fetus Longevity Pill) המכילה ארבעה צמחים. בטיפול פרטני במרפאה משנים על פי רוב את מבנה הפורמולה על פי האבחנה ומצב האשה, מוסיפים צמחים, מחסירים או משנים מינונים.
ביבליוגרפיה
1.Manheimer et al. Effects of acupuncture on rates of pregnancy and live birth among women undergoing in vitro fertilization: systematic review and meta-analysis;
BMJ. 2008 Feb
2.Paulus et al Influence of acupuncture on the pregnancy rate in patients who undergo assisted reproduction therapy
Fertil Steril 2002 Apr;77(4):721-4
3.Dieterle et al Effect of acupuncture on the outcome of in vitro fertilization and intracytoplasmic sperm injection: a randomized, prospective, controlled clinical study.
Fertil Steril. 2006 May;85(5):1347-51
4.Westergaard et al, Acupuncture on the day of embryo transfer significantly improves the reproductive outcome un infertile women: a prospective, randomized trial
Fertil Steril. 2006 May;85(5):1341-6. Epub 2006 Apr 5
נכתב על ידי אביב מסינגר, מטפל ברפואה סינית בתחום הגינקולוגיה והפוריות, ראש תחום רפואה סינית באגף הנשים, מרכז רפואי שיבא, תל השומר. www.aviv-clinic.co.il