ההשתרשות של העובר ברירית הרחם מתרחשת באופן טיפוסי כ- 6 עד 10 ימים לאחר ההפריה. מיד אחרי הביוץ הביצית מופרת על ידי הזרעון בחצוצרה. לאחר כשבוע של חלוקות, העובר נודד בחצוצרה ומגיע לרחם על מנת להשתרש ברירית.
ההשתרשרות הינה שלב קריטי בתחילת ההיריון. זהו השלב הראשון בו העובר יוצר קשר ישיר אל אספקת הדם של האם. המועד המדויק של ההשתרשות משתנה מאישה לאישה, ותלוי במשך המחזור החודשי שלה.
במחזור טבעי טיפוסי בין 28 יום, הביוץ מתרחש ביום 14, וההשתרשות העובר ברחם בין הימים 20 ל- 24 מהיום הראשון של הדמם הווסתי. אך ההשתרשות יכולה לעתים להתרחש מוקדם יותר או מאוחר יותר במחזור. יש נשים ששמות לב להתכווצויות ברחם או הכתמות בעת ההשרשה, אך נשים רבות לא חשות בתסמינים כל שהם.
גורמים שונים יכולים לסייע להצלחת ההשתרשות. בין היתר חשוב לשמור על אורח חיים בריא. תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה אך לא מאומצת מידי, ושמירה על משקל גוף תקין. חשוב להימנע מעישון וצריכת אלכוהול וסמים. הפחתה של לחץ נפשי בעזרת מדיטציה או יוגה יכולה גם לסייע.
בטיפולי הפריה העובר באופן אופייני משתרש 6-10 ימים לאחר מועד השאיבה של הביציות. ההשרשה של העובר מתחילה יום אחד לאחר שהעובר הגיע לשלב של הבלסטוציסט ועבר הנצה מתוך המעטפת שלו, בד"כ כאשר העובר בן 7 ימים.
על מנת לסייע להשתרשות העובר לאחר טיפולי הפריה, חייבים להקפיד על תזמון מדויק בין גיל העובר למשך החשיפה של הרירית לפרוגסטרון. מיקום מדויק של העובר בהחזרה לרחם ותזמון קפדני של מועד ההחזרה יסייעו להצלחת ההשתרשות. הערכה אמינה של איכות העוברים מסיעת למקסם את סיכויי ההשתרשות. יש להקפיד למלא אחרי הנחיות הרופא לאחר ההחזרה של העובר, לשתות הרבה, ולא להפסיק את התמיכה ההורמונלית ללא הנחיה מפורשת של הרופא.
רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי אסותא , תל אביב
פרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית.