מאת: ד"ר שרון אמיר, פרופ' דניאל זיידמן
מאמר זה עוסק בשאלה כיצד ניתן לשפר את הסיכויים להשגת הריון באופן טבעי, תוך התייחסות לגורמים שונים הקשורים לקיום יחסי מין ולאורח החיים.
מתוך המלצות וועדה מטעם החברה האמריקאית לרפואת הרבייה בשיתוף על החברה לאנדוקרינולוגיה של הרבייה ואי-פריון, כפי שפורסמו בעיתון המדעי Fertility and Sterility, בספטמבר 2013 (Fertil Steril 2013;100:631–7).
יחסי הגומלין פוריות-גיל
סטטיסטית, 80 אחוז מהזוגות ישיגו הריון תוך שישה חודשים של ניסיונות, כאשר הסיכויים להריון גבוהים יותר בשלושת החודשים הראשונים. לגורם הגיל יש חשיבות רבה כאשר מדובר בפריון. הפוריות הטבעית יורדת עם הגיל, בקרב נשים וגברים, כאשר בנשים גורם זה משמעותי יותר. בעוד שאצל הגבר איכות הזרע עפ"י המדדים השונים יורדת בהדרגה החל מגיל 35, בפועל, הפוריות אינה מושפעת מכך לפני גיל 50. לעומת זאת, אצל האישה היכולת להרות יורדת באופן משמעותי לאחר גיל 35. הפוריות בשנות השלושים המאוחרות פוחתת אצל האישה בכמחצית בהשוואה לפוריותה בשנות העשרים המוקדמות לחייה. אי פריון מוגדר ככישלון להרות לאחר לפחות שנה של קיום יחסי מין לא מוגנים. אך לאישה בת יותר מ- 35 מומלץ לפנות לייעוץ כבר לאחר חצי שנה של ניסיונות שלא נושאים פרי.
תדירות קיום יחסי מין
ישנן מספר עובדות לפיהן ניתן להגדיר תאורטית את התדירות האופטימלית לקיום יחסי מין. נמצא כי התנזרות מיחסי מין לתקופה של כחמישה ימים ומעלה פוגעת במדדים של הזרע (ספירה, ריכוז ותנועתיות, אך לאבמורפולוגיה). תפיסה מוטעית היא ששפיכת זרמה תכופה מפחיתה את פוריות הגבר. מחקרים הראו כי פוריותו של גבר בעל ספירה, ריכוז ותנועתיות זרע תקינים, אינה נפגמת גם כאשר הוא פולט זרמה מדי יום. ובאופן מפתיע, מדדי ריכוז ותנועתיות הזרע, בגבר בעל ריכוז תאי זרע נמוך, משתפרים לעתים כאשר הוא פולט זרמה מדי יום. חשוב לציין שהמדדים הנ"ל אינם מצביעים ישירות על היכולת התפקודית של הזרע.
מחקר שבדק את הקשר בין תדירות קיום יחסי מין לסיכוי להרות מצא כי לא היה הבדל משמעותי סטטיסטית באחוזי השגת ההיריון בעקבות קיום יחסי מין יומיומיים לעומת כל יומיים. לעומת זאת, חלה ירידה של 50 אחוז בסיכוי להשגת הריון כאשר קוימו יחסי המין רק פעם אחת בשבוע.
לחץ נפשי הנובע מהרצון להרות גם הוא מדד המשפיע על תדירות קיום יחסי מין, על הסיפוק וההערכה העצמית המינית. על כן יש לייעץ לזוגות כי התדירות המומלצת לקיום יחסי מין בתקופה בה הם מבקשים להרות היא כל יום או יומיים, תוך תשומת לב לחשק ולרצון שלהם.
"חלון הפוריות"
חלון הפוריות נמשך שישה ימים ומסתיים במועד הביוץ. לפחות על פי התאוריה, בימים אלה החיות הן של הביצית והן של הזרע מקסימליים. עפ"י מספר עבודות, הסיכויים הגבוהים ביותר להרות הם כאשר מקיימים יחסי מין בשלושת הימים לפני מועד הביוץ. מגמה זו נותרת זהה גם עם העלייה בגיל. כמובן שקיום יחסי מין בתדירות גבוהה בימים אלה הינו גורם נוסף אשר מעלה את הסיכויים להיריון. משך חלון הפוריות יכול להשתנות מעט בין נשים.
בדיקת מועד הביוץ
מועד הביוץ המדויק קשה לעיתים לאיתור, אפילו אצל נשים בעלות מחזור סדיר, אשר מודעות לשינויים בגופן סביב הביוץ, כגון הפרשות שופעות מצוואר הרחם, עליה בחשק המיני, כאבים באגן ומצבי רוח. על כן, הומצאו מספר אמצעים טכנולוגיים במטרה לסייע בקביעת המועד בחודש בו קיום יחסי מין יעלה את סיכויי האישה להרות. ישנם אמצעים המתבססים על נפח, צמיגות ועכירות הפרשות צוואר הרחם, המשקפים את רמת האסטרוגנים שבפלסמה, או על מדידת חום הגוף, וישנם גם כאלו המתבססים על מדידת רמת ההורמון LH בשתן.
תנוחת המשגל
אין הוכחה שתנוחת המשגל משפיעה על הסבירות להרות. הזרע נכנס לצוואר הרחם ללא קשר לתנוחת המשגל. אומנם אורגזמת האישה מזרזת מעבר זה, אך לא נמצא קשר בין קיום אורגזמה נשית לבין פוריות. לנטייה של נשים להישאר לשכב פרקדן לאחר קיום יחסי מין כדי למנוע את זליגתו של נוזל הזרע מהנרתיק אין ביסוס מדעי. הזרע מגיע לצוואר הרחם שניות לאחר הפליטה, ומשם, אם המשגל נעשה בזמן חלון הפוריות, יעבור לחצוצרת הרחם תוך דקות בודדות. כמו כן, תנוחת המשגל ומועד האורגזמה גם אינם משפיעים על מין העובר, בניגוד למיתוס הרווח בציבור.
לחומרי סיכה לנרתיק, הן על בסיס שמן והן על בסיס מים, ישנה השפעה שלילית על הפוריות מכיוון שהם גורמים לירידה בחיות ובתנועתיות של הזרע בהתאמה. ישנם סוגים בודדים שלא הראו השפעה על המדדים השונים ועדיף להשתמש בהם במקרה של רצון להרות.
תזונה ואורח חיים
מחקרים אינם משאירים מקום לספק כי אורח חיים בריא תורם רבות לפוריות. נמצא כי הפוריות בקרב נשים בעלות תת משקל (BMI < 19) או עודף משקל (BMI > 35) קיצוניים ירודה. עם זאת, לא נמצא כי שינויים בתזונה כגון דיאטה דלת שומן, צמחונית, עשירה בויטמינים או נוגדי חימצון (אנטיאוקסידנטים) משפרים את הפוריות או משפיעים על מין הילוד. נמצאה השפעה שלילית לרמה גבוהה של כספית בדם (הנובעת מאכילת דגים ופירות ים מאזורים מסוימים בעולם). כידוע, מומלץ לנשים המעוניינות להרות לצרוך חומצה פולית כדי למנוע פגמים במערכת העצבים המרכזית של הילוד.
– עישון: לעישון יש תופעות לוואי ניכרות על הפוריות. מחקר רחב היקף הראה בבירור כי לנשים מעשנות נטייה מוגברת לאי פריון. המנופאוזה (הפסקת הווסת) מתרחשת שנה עד ארבע שנים קודם בקרב נשים מעשנות בהשוואה ללא מעשנות, ומניחים שהעישון מאיץ הידללות מאגר הזקיקים בשחלות. כמו כן, נמצא כי עישון מעלה את הסיכון להפלות. על אף שלא נמצא קשר ברור בין עישון לירידה בפוריות הגבר, ישנן הוכחות כי עישון מפחית את תנועתיות הזרע, צפיפותו, ופוגע במורפולוגיה של הזרע.
– אלכוהול: השפעת האלכוהול על הפוריות אינה חד משמעית. עבודות ממספר מקומות בעולם לא הראו מגמה זהה, וחלקן אף מנוגדות. ישנם גורמים שונים כגון אחוז אלכוהול וכמות הצריכה. ההמלצה היא למתן את הצריכה בתקופה בה מבקשים להרות, וכמובן, להימנע לחלוטין במהלך ההיריון, תקופה בה הוכח מעבר לכל ספק כי לאלכוהול השפעה מזיקה להתפתחות העובר. מבחינת פוריות הגבר, אין השפעה של צריכת אלכוהול על מדדי הזרע.
– קפאין: רמה גבוהה של צריכת קפאין, כ- 500 מ"ג ליום (כמות המצויה בשבע כוסות קפה נמס), משפיעה באופן שלילי על הסיכוים להרות. בזמן ההיריון צריכת קפאין של 200-300 מ"ג ליום עלולה לגרום להפלות, אך לא לפגיעה בעובר. צריכת כמות מוגברת של קפה ללא קפאין לא נמצאה בקשר עם פגיעה כלשהי בגיל העובר בלידה, משקלו ושאר מדדי גופו. מבחינת הגבר, אין השפעה של צריכת קפאין על מדדי הזרע.
גורמים נוספים
סמים: עבודות העוסקות בשאלת השפעת צריכת מריחואנה וסמים אחרים על הפוריות אינן מתועדות היטב, מאחר שאינן במסגרת החוק. ברור שיש להימנע מנטילת סמים אלה מכיוון שנמצא כי יש לחומרים אלה השפעה שלילית על התפתחות העובר.
אמבטיות חמות: לא נמצאה השפעה כלשהי של עשיית אמבטיות בטמפרטורה גבוהה על הסיכויים להרות. כמו כן, לדעה הרווחת כי יש להימנע מחשיפת האיבר הגברי לטמפרטורות גבוהות אין בסיס מדעי.
זיהום אוויר ורעלנים: לגורמים אלה ותמיסות כגון חומרי ניקוי וצבעים תעשייתיים, חשיפה למתכות כבדות, חומרי הדברה וקרינת מיקרוגל פוטנציאל לגרום לירידה בפוריות הן בנשים והן בגברים.
לסיכום…
· "חלון הפוריות" אורך 6 ימים ומסתיים ביום הביוץ. ישנו מיתאם בין תקופה זו לנפח ולכמות הפרשת הריר מצוואר הרחם.
· קיום יחסי מין בתדירות של כל יום-יומיים, מביאה לשיעורי ההיריון הגבוהים ביותר, אבל התוצאות המושגות בקיום יחסים פעמיים או שלוש בשבוע די דומות.
· לתנוחת ותזמון המשגל, כמו גם למנוחה בשכיבה לאחר קיום יחסים, אין השפעה משמעותית על היכולת להרות.
· זוגות שאינם מקיימים יחסים באופן תדיר יכולים להיעזר באמצעים המנבאים את מועד הביוץ, כמו בדיקות שתן ל- LH.
· לעישון ולצריכה מתונה של אלכוהול וקפאין תיתכן השפעה שלילית על הפוריות.
המלצות
· משך הזמן להשגת הריון עולה עם הגיל, לכן לנשים מעל גיל 35 אשר לא מצליחות להרות תוך 6 חודשים של ניסיונות, מומלץ לפנות לייעוץ.
· לנשים בעלות מחזור חודשי סדיר מומלץ לקיים יחסי מין בתדירות של כל יום-יומיים, ממספר ימים לפני "חלון הפוריות" ועד מועד הביוץ.
· בתקופה בה מנסים להרות רצוי להימנע מעישון, מצריכת אלכוהול (מעל 2 כוסות ביום) וסמים, ומשימוש במרבית חומרי הסיכה לנרתיק הנפוצים.