חיידק הסטרפטוקוקוס מקבוצה B או Group B Streptococcus (GBS) הינו חיידק שנפוץ במערכות העיכול והרביה של מבוגרים. אחת מארבע נשים בישראל נשאית של החיידק בנרתיק. בהיריון, GBS מעורר דאגה מאחר שהחיידק עלול לעבור ליילוד בעת המעבר בתעלת הלידה. החיידקGBS לא מסכן את האם ההרה, אבל הדבקה מוקדמת עם GBS של הילוד, בשבוע הראשון לאחר הלידה, עלולה להוביל לאלח דם (ספסיס) שכרוך בתחלואה קשה ותמותה בטווח הקצר, ובסיכון לפגיעה נוירו-התפתחותית בטווח הארוך.
לאור הסיכון לתחלואה חמורה בילוד, משרד הבריאות עדכן ב- 27.12.23 את ההנחיות לביצוע סיקור למניעת הדבקה ב- GBS. הנוהל החדש ממליץ מעתה לבצע בדיקת סיקור ל- GBS בשבוע 35-37 להריון לכל הנשים ההרות. בעבר היה מקובל בישראל לבצע בדיקת סיקור ל- GBS רק לנשים על גורמי סיכון בהיריון או בלידה. אך מחקרים חדשים הובילו את משרד הבריאות לאמץ גישה חדשה שממליצה לבצע סיקור כללי בשבועות 35-37 להריון לכל הנשים ההרות לצורך איתור נשאיות ל- GBS.
בדיקת הסיקור נעשית על ידי לקיחת תרבית מהנרתיק ומהרקטום. אין תסמינים לנשאות ל-GBS אצל האישה. בדיקת הסיקור יכולות להתבצע על ידי האישה באופן עצמאי על פי הפניית הרופא המטפל. לקיחת התרבית ל-GBS מהאזור התחתון של הנרתיק ולאחר מכן מהרקטום נעשית בעזרת מטוש. ניתן להשתמש במטוש אחד או שניים. יש להעביר את המטוש למעבדת הקופה תוך 24 שעות. ניתן עד אז לשמור את המטוש בטמפרטורת החדר.
במידה וימצא בתרבית מהמטוש חיידק GBS במערכת הרביה או העיכול של האישה היא תקבל טיפול אנטיביוטי במהלך הלידה. גישה זו נמצאה יעילה בהורדת הסיכון להופעת זיהום בילוד. אין תועלת במתן אנטיביוטיקה למניעה דרך הפה במהלך ההיריון כאשר מתגלה נשאות ל- GBS, מאחר שהדבר אינו מונע חזרה של החיידק בסמוך למועד הלידה. אין צורך בטיפול אנטיביוטי אם מתוכננת לידה בניתוח קיסרי וקרומי מי השפיר שלמים.
בנשים אצלן אובחנה תרבית שתן חיובית ל-GBS בהריון הנוכחי או שיש אצלן היסטוריה של אלח דם מוקדם עםGBS ביילוד קודם, ניתן לוותר על הבדיקה במהלך ההיריון הנוכחי, מאחר ומומלץ שיקבלו טיפול אנטיביוטי מונע בלידה בכל מקרה. כך גם במקרה של לידה מוקדמת לפני שבוע 37 + 0.
חשוב שהאישה תגיע לחדר הלידה עם תשובת הבדיקה ל- GBS. כאשר אישה נמצאה חיובית ל- GBS בבדיקת סיקור מוקדמת, חשוב שתתריע על כך בהגיעה לחדר הלידה על מנת שתוכל לקבל טיפול אנטיביוטי מהר ככל האפשר לאחר ירידת מים או הופעת צירים סדירים.
רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי אסותא , תל אביב
פרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית.