חלון ההשרשה של העובר, או "חלון ההשתרשות", הוא פרק הזמן במחזור החודשי שבו רירית הרחם היא הכי קולטת ומוכנה להשרשה של העובר. חלון זה מתרחש לרוב, אצל אישה עם מחזור סדיר, 6 עד 10 ימים לאחר הביוץ, כלומר בדרך כלל בין הימים 19 עד 23 של מחזור בן 28 ימים.
במהלך חלון ההשרשה, רירית הרחם עוברת שינויים חשובים, כגון עיבוי מוגבר ושיפור באספקת הדם, המאפשרים לעובר להשתרש ולהתחיל את תהליך ההיריון. ההורמון המרכזי שמשפיע על כך הוא פרוגסטרון, שעולה לאחר הביוץ ומכין את רירית הרחם לתהליך ההשתרשות.
בטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF), זמן החזרת העוברים מסונכרן בקפידה עם חלון זה, כדי להגדיל את הסיכוי להשרשה מוצלחת. תזמון מדויק חשוב במיוחד בעת החזרת עובר שהיה קפוא(FET). חלון ההשתרשות נמשך כ- 24 עד 48 שעות, ובמהלכו הרירית היא הכי קולטת לעובר. אם החזרת העובר מתבצעת מוקדם מדי או מאוחר מדי ביחס לחלון זה, הסיכויים להצלחה עלולים לרדת בצורה משמעותית. החזרת מוקפאים יכולה להיעשות על בסיס הביוץ (טבעי או מושרה) או על ידי עיבוי רירית הרחם עם אסטרוגן. חשוב על כן לעשות בדיקות מעקב קפדניות, אולטרסאונד זקיקים ורירית, ומעקב אחרי רמות הורמונים כמו אסטרוגן, LH ופרוגסטרון, על מנת לקבוע באופן מדויק את מועד הביוץ. במקרה של עיבוי הרירית על ידי נטילת אסטרוגן, מועד ההחזרה מתוזמן על פי זמן התחלת הטיפול עם פרוגסטרון. מחקרים חדשים מורים שמועד חלון ההשרשה רחב יחסית, כלומר בן מספר ימים, ועל כן אין צורך לדייק ברמה של שעות את מועד ההחזרה. בדיקות מתקדמות, שמטרתם לזהות את הרגע המדויק בו רירית הרחם קולטת להשתרשות עבור כל אישה באופן אישי, כמו בדיקת אנליזת קולטנות רירית הרחם (ERA), לא שיפרו באופן מובהק את שעורי ההצלחה במחקרים עצמאיים, וערכם לא ברור בשיפור שעורי ההצלחה.
רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי אסותא , תל אביב
פרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית.