ישנם לא מעט מצבים במהלך טיפולי פריון בהם גברים נדרשים למסור מנת זרע להקפאה. הקפאה של מנת זרע אחת לטווח קצר מתאפשרת בד"כ כחלק ממחזור הטיפול, וללא תשלום, ביחידת ההפריה בה אתם מטופלים. הקפאה של מספר מנות זרע, ואחסון לטווח ארוך יותר, מתבצע בתשלום בבנק הזרע.
לפני מסירת מנת זרע להקפאה מומלץ בד"כ על הימנעות במשך 2-5 ימים, מאחר שהניסיון מורה שזה יכול לשפר את כמות ותנועתיות הזרע. עם זאת, משך ההימנעות המיטבי מאד אישי, וישנם גברים שהימנעות ארוכה או קצרה יותר עדיפה עבורם. יש לזכור כי התנזרות ממושכת עלולה לפגוע באיכות הזרע. ההמלצות בנושא זה שונות בהתאם למעבדה.
שלבי הקפאת הזרע כוללים איסוף של הזרע בכלי סטרילי, בדיקת הזרע על מנת להעריך את סיכויי הצלחת ההקפאה, ושטיפת הזרע והוספת cryoprotectant שמונע היווצרות גבישי קרח ופגיעה בתאי הזרע. הדגימה מחולקת לעתים למספר קשיות, ומועברת להקפאה במינוס 196 מעלות צלזיוס ואחסון בחנקן נוזלי. אין למעשה מגבלה ביחס למשך הזמן בו ניתן לשמור את הזירעונים בהקפאה, וישנם מחקרים שמורים כי אין פגיעה ביכולת הזרע להפרות לאחר למעלה מעשר שנות הקפאה.
סיבות בגללן נדרשים להקפיא זרע במהלך טיפולי פריון
סיבה שכיחה יחסית היא היעדרות מתוכננת של בן הזוג למשל בגלל יציאה לשרות מילואים או נסיעה לחו"ל. כאשר יש חשש מקושי במתן זרע, ביום בו מבוצעת ההזרעה או שאיבת הביציות, ניתן להקפיא מראש מנת זרע. מאחר ואיכות הזרע נוטה להשתנות מעת לעת, מומלץ עבור גברים אצלם ידוע על נתוני זרע נמוכים להקפיא מראש מנת זרע "ביום טוב" כגיבוי לזרע הטרי. יש גם זוגות שמקפיאים מנת זרע מסיבות הלכתיות, למשל חשש שהאישה לא תוכל לבקר במקווה לפני יום הביוץ או השאיבה. ברור שבמקרה כזה יש להתייעץ מבעוד מועד עם סמכות הלכתית. נסיבות אחרות בהם נדרשים להקפיא מנת זרע הם כאשר טיפולי הפריון מתוכננים להתבצע בחו"ל, למשל במקרה של תרומת ביציות. חשוב תמיד להקפיד להקפיא מספר מנות זרע לשימור פריון לפני טיפולים רפואיים או ניתוחיים שעלולים לפגוע באשכים.
מאחר ותהליך ההקפאה עלול לפגוע בקרומים ובאברונים התוך תאיים בזירעון, קיים חשש כי הזרע המופשר יהיה בעל איכות נמוכה ויכולת הפריה ירודה. מחקרים מצאו אחוזי פרגמנטציה גבוהים של ה- DNA בזרע המופשר. הדבר עורר דאגה שמא שימוש בזרע מופשר תיפגע בתוצאות טיפולי הפריה חוץ גופית.
חוקרים מה- Mayo Clinic בארה"ב ניסו לאחרונה לבדוק האם יש באמת הבדל מבחינת תוצאות הטיפול ב- IVF בשימוש בזרע טרי מול זרע מוקפא. כדי לבקר על הגורם האימהי, שעלול להשפיע מאד על שעורי ההצלחה, הם השוו רק בין מקרים שהשתמשו במהלכם בתרומת ביצית מאישה צעירה. החיסרון של המחקר, שלא היא אקראי, היה שהם בדקו קבוצה קטנה יחסית של מקרים והשתמשו בכל המקרים בהזרקת הזרע לתוך הביצית (ICSI). עם זאת, תוצאות המחקר מעניינות ותומכות בטענה הרווחת כי לשימוש בזרע קפוא מול זרע טרי אין משמעות רבה בטיפולי הפריה. החוקרים לא מצאו הבדלים משמעותיים בשעורי ההפריה של הביציות, בשיעור ההתפתחות לבלסטוציסטים, ובמספר ההריונות הקליניים ושיעורי לידות החי שהושגו לאחר שימוש בזרע שהופשר.