בשנים האחרונות היכולת להקפיא עוברים מאד השתפרה, ובמידה והעובר שהוקפא שורד את ההפשרה, מה שמתרחש במעל ל- 90 אחוז מהמקרים, הסיכוי של העובר המופשר להשתרש לא שונה מזה של עובר טרי.
לנוכח התוצאות הטובות עם עוברים מוקפאים התפתחה גישה חדשה הקרויה "freeze all". בגישה זו יוצרים בכוונה גירוי יתר של השחלות בעזרת מינונים גבוהים של זריקות, שואבים יותר ביציות, ועל ידי מתן דקאפפטיל במקום אוביטרל לפני השאיבה מונעים תופעות לוואי מאוחרות של גירוי היתר השחלתי. הבעיה, שבעוד שהדקאפפטיל מונע באופן יעיל מאד תופעות של גירוי יתר של השחלות, התרופה גם מונעת מהגופיפים הצהובים בשחלה מלהפריש פרוגסטרון ולתמוך בתהליך ההשרשה. מעדיפים על כן, במקרים של מתן דקאפפטיל לפני השאיבה, במידת האפשר, להקפיא את כל העוברים.
מחקרים חדשים הראו גם שסיכויי הקליטה של עוברים טריים נמוכים יותר במחזור בו היה גירוי יתר שחלתי, כלומר כאשר נשאבו יותר מעשרים ביציות. לכן גם במקרים אלה ממליצים היום לוותר על החזרה של עובר טרי ולהקפיא את כל העוברים. כמובן שלא כל עובר איכותי ומתאים להקפאה.
יש לזכור שבעוד שמחקרים הורו על השרשה טובה יותר של עוברים מוקפאים בהשוואה לטריים לאחר גירוי יתר שחלתי ומתן דקאפפטיל, מחקרים אחרים לא הראו ממצאים חד משמעיים עבור מטופלות אחרות. כלומר, לא ניתן כיום להמליץ על גישה של "freeze all" בכל המקרים, וכלל לא ברור למשל האם יהיה שיפור בתוצאות הטיפול בעקבות הקפאת כל העוברים אצל נשים מבוגרות יותר או אלו עם תגובה שחלתית נמוכה.
רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי אסותא , תל אביב
פרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חבר בצוות הניהול של היחידה להפריה חוץ-גופית.